Opruimen

Geïnspireerd door een artikel uit een tijdschrift ben ik een aantal maanden geleden aan de slag gegaan met het opruimen van ons huis. De in het artikel beschreven methode is ontworpen door de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo en heet de Konmari methode. In dit artikel leg ik het principe van haar werk uit en deel ik mijn kennis zodat jij ook aan de slag kunt. Ik verwacht dat er meer blogs over dit onderwerp zullen volgen want het effect van opruimen op ons welzijn vind ik fascinerend!

 

Wie is Marie?

Marie Kondo inspireert duizenden mensen van over de hele wereld met het voor eens en altijd opruimen van hun huis. Haar persoonlijke opruimsessies hebben een wachtlijst van drie maanden en het duurde een soortgelijke periode voor ik haar boek na reservering bij de bibliotheek op kon halen. Haar boek is wereldwijd meer dan 2 miljoen keer verkocht!

 

De kunst van het opruimen

De originele titel van Marie Kondo’s boek  luidt ‘The life-changing magic of tidying up. The Japanese art of decluttering and organizing’. In Nederland  is het boek bekend als ‘Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven aan te brengen’. Opruimen met Marie Kondo is geen gedoe met ingewikkelde opbergsystemen. Het is puur jezelf ontdoen van overbodige spullen en het organiseren van hetgeen je overhoudt door het een vaste plek te geven. Je omringt jezelf alleen nog met spullen waar je van houdt. Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk, maar hoe werkt die Konmari methode?

 

De Konmari methode in een notendop

Kort gezegd komt de Konmari methode hier op neer; je legt alles uit één categorie bij elkaar op de grond en je laat elke item stuk voor stuk door je handen gaan. Je stelt jezelf, terwijl je het item vasthoudt één vraag: word ik hier blij van? Om ze vervolgens een vaste plek in huis te geven. Deze aanpak is anders dan alle andere opruimmethodes waar ik tot nu toe bekend mee was en dat maakt de Konmari methode des te interessanter. Je gaat dus niet kamer voor kamer te werk maar per categorie, en specifiek in deze volgorde:

  1. Kleding
  2. Boeken
  3. Paperassen
  4. Allerhande spullen (komono)
  5. Dingen met emotionele waarde

 

Word ik hier blij van?

De essentiële vraag van de Konmari methode luidt: word ik hier blij van? Als het antwoord JA is dan houd je het, is het antwoord NEE dan geef of gooi je het meteen weg. Je bedankt het item voor het doel dat het heeft gediend en je gaat verder met het volgende item. Zo werk je per categorie al je spullen in huis af. Niet meer wikken of wegen met ‘ja maar… stel dat ik het ooit nog nodig heb’ of ‘ja maar… dat was zo duur toen’. Van al die ‘ja maar…’ gedachtes;  word je daar blij van?

 

Opruimen als middel

Volgens Marie Kondo begint opruimen met weggooien en reset het je leven. Kondo ziet opruimen als een middel waarbij het ware doel zou moeten zijn dat je jouw leven kunt inrichten zoals je dat altijd al wilde. Voor je daadwerkelijk begint met categoriseren en wegdoen maak je een levendige voorstelling van je einddoel. Stel jezelf dan ook zo concreet mogelijk voor in jouw ideale leefomstandigheden. Maak eventueel een moodboard ter ondersteuning of bezoek woonwinkels omdat het zien van de ideale lifestyle kan helpen om te definiëren wat je wilt.

 

Repaircafé en weggeeffeestjes

Omring jezelf alleen met spullen waar je om geeft, geef de rest weg. Repareer kapotte items of gooi ze meteen weg. Er zijn zat steden en dorpen waar een Repaircafé of kringloopwinkel is. Grote items worden vaak zelfs bij je opgehaald! Ikzelf heb geen zin in verkoop via marktplaats maar dat is heel persoonlijk. Uit ervaring weet ik hoe blij mensen zijn met jou ‘afdankertje’ na een oproep in een ‘ik geef weg’  forum via Facebook. Ook een leuk idee: organiseer een weggeef- en ruilfeestje in het kader van somebody’s trash can be someone else’s treasure. Zo’n feestje geeft een andere groepsdynamiek dan een verjaardag en is naast nuttig ook super gezellig! Een vriendin van me stak haar familie aan met de Konmari methode en binnenkort staan zij met z’n allen achter goed gevulde kramen in de Amsterdamse IJhallen. Dat is weer eens wat anders dan een avondje bowlen en uit eten als familie uitje 😉 .

 

Marie Kondo light

Zoals eerder geschreven ben ik maanden geleden aan de slag gegaan op basis van een tijdschriftartikel over de Konmari methode. Ik kan je dus niet meer exact vertellen hoeveel vuilniszakken ik nou weggegooid heb, hoeveel bananendozen oud papier ons huis precies hebben verlaten en hoeveel mensen ik blij heb kunnen maken met het weggeven van mijn overbodige spullen. Het voldane gevoel is wel gebleven evenals de keurig opgeruimde garage en inloopkast (onze rommelplekken). Nu ik het boek gelezen heb besef ik me dat ik toen slechts mijn eigen Konmari ‘light’ versie heb toegepast. Na het boek smaakt de Konmari methode naar meer, bovendien kan ik met mijn opgedane kennis en ervaring weer andere mensen op weg helpen. En ja, daar word ik blij van!